Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Nηστήσιμο τηγανητό ρύζι

Ένα «γιορτινό» πιάτο για εποχή νηστείας


Η συνταγή έχει 2 εκδοχές. Η μια είναι πιό «ελληνική» (δηλαδή με υλικά που βρίσκονται παντού στην Ελλάδα), η άλλη «κιτρινίζει»* (δηλαδή είναι πιο κινέζικη και χρειάζεται και κάποια υλικά που μπορεί κανείς να βρει μόνο σε μεγαλύτερες πόλεις). Προέρχεται από μια κλασική κινέζικη (καντονέζικη) συνταγή, από την οποία έχουν αφαιρεθεί μη-νηστήσιμα υλικά και η οποία έχει προσαρμοστεί για να αρέσει στα συνηθισμένα ελληνικά γούστα. Και οι δυο εκδοχές είναι πολύ καλές. Διαλέξτε και δοκιμάστε!

Υλικά για 2 πολύ πεινασμένα ή 3 άτομα

1 κούπα (240 ml) αρωματικό ρύζι (basmati ή άλλο) - στην ανάγκη μπαρμπα-Βen
¾ κουταλακίου αλάτι
1 κούπα αρακά
1/3 κούπας (80ml) ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
6-8 κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
150 γρ γαρίδες ωμές καθαρισμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (ή 2 μικρές)
1 μεγάλο καρότο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (και τα κοτσάνια, βέβαια!)
*Και προαιρετικά, για να «κιτρινίσει» :
*1 κομμάτι ginger με μήκος αντίχειρα, τριμμένο
*1 κουταλιά σούπας κινέζικο σησαμέλαιο
*1 κουταλιά σούπας soy sauce



Βράζουμε το ρύζι με 1 ½ κούπα νερό (ή όπως λένε οι οδηγίες) και με το αλάτι. Βράζουμε λίγο τον αρακά (χωρίς αλάτι) και τον σουρώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, κόβουμε την πιπεριά και το καρότο σε κυβάκια, τρίβουμε το σκόρδο (*και το ginger, αν βάλουμε).
Σε μεγάλο τηγάνι ή wok ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο (*και το ginger) και σωτάρουμε ελαφρά μερικά λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σωτάρουμε 2-3 λεπτά (μέχρι ν΄αλλάξουν χρώμα). Προσθέτουμε τα λαχανικά και ψήνουμε ακόμα 2-3 λεπτά.
Βάζουμε το ρύζι και σωτάρουμε κανα 3-λεπτο ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
*Αν επιλέξουμε την πιο κινέζικη εκδοχή, προσθέτουμε τώρα το σησαμέλαιο και τη soy sauce. Αλλιώς δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.





Δείτε τη διαδικασία εδώ .

Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι ξέχασα να προσθέσω τον αρακά! Μην τον ξεχάσετε κι εσείς γιατί του πάει πολύ!

Σημείωση : Χωρίς τις γαρίδες είναι ένα θαυμάσιο vegan πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: