Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Νηστήσιμα ελληνοκινέζικα ανοιξιάτικα ρολά (ή πίτα;;)


Μια προσαρμογή της κλασικής κινέζικης συνταγής για ανοιξιάτικα ρολά στα ελληνικά ανοιξιάτικα δεδομένα της σαρακοστής. Προέκυψε μετά από 3 «μεταλλάξεις» *.
Χρειαζόμαστε
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κομμάτι περίπου 3 cm ginger
-2 κουταλιές σούπας αραχιδέλαιο ή ηλιέλαιο (όχι παραπάνω!)
-200 γρ ωμές γαρίδες καθαρισμένες (ή λίγο περισσότερες, ανάλογα με το γούστο και τη χοληστερίνη μας)
-2 φλ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
-2 φλ ψιλοκομμένο λάχανο
-1 φλ λεπτά μπαστουνάκια καρότου
-1 φλ ψιλοκομμένο μίσχο σέλερι
-½ κουταλάκι αλάτι
-½ κουταλάκι πιπέρι
-1 κουταλάκι σησαμέλαιο κινέζικο (μόνο αυτό έχει το τυπικό άρωμα)
Τρίβουμε το σκόρδο και το ginger. Κόβουμε τις γαρίδες σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά λάδι σε wok ή τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το ginger. Προσθέτουμε τις κομμένες γαρίδες και τις ψήνουμε ελαφρά. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τη δεύτερη κουταλιά λάδι και το κρεμμυδάκι και σωτάρουμε (μην πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε και τα λαχανικά και ψήνουμε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε από το μάτι, προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και το σησαμέλαιο.

Από δω και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε φτιάχνοντας ρολάκια (περίπου 20 βάζοντας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο καθένα) ή μια μικρούλα πίτα *. Στις φωτογραφίες βλέπετε και τις δύο εκτελέσεις με τις παραπάνω ποσότητες.
Τα ρολάκια μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αυτά της φωτογραφίας είναι τηγανισμένα, αλλά δεν συνιστώ το τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία (γενικά) επειδή αφ΄ενός μεν ρίχνουμε μετά το λάδι στις αποχετεύσεις (δε νομίζω να έχει στη γειτονιά σας κάδο για ανακύκλωση λαδιού) και είναι πολύ ρυπογόνο, και αφ΄ετέρου γεμίζει τηγανίλα το σπίτι. Επιπλέον, αν δεν διαθέτετε φριτέζα με θερμοστάτη ή τουλάχιστον γκάζι για να αντιδράτε άμεσα στις αλλαγές θερμοκρασίας, χρειάζεται πολλή προσοχή να μην κάψει πάρα πολύ το λάδι, γιατί και εξαιρετικά ανθυγιεινό είναι και (ειδικά στην περίπτωση) τα ρολάκια επαναστατούν, χοροπηδάνε και γδύνονται (ξετυλίγονται). Και βέβαια αν τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία, τότε με αραχιδέλαιο (φιστικέλαιο) ή άλλο ειδικό λάδι που αντέχει περισσότερο τις ψηλές θερμοκρασίες (κάποτε θα φέρω κάποια στοιχεία που έχω για να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με το τι λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χρήση). Και οπωσδήποτε στράγγισμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σχετικά με το φύλλο τώρα:
για τα ρολάκια, χρησιμοποίησα έτοιμα φύλλα για springrolls 22x22 cm και για την πιτούλα το μόνο φύλλο που βρίσκω εδώ έτοιμο (ομολογώ την αμαρτία της τεμπελιάς), που είναι το πολύ λεπτό (και εντελώς ακατάλληλο για την περίπτωση).
Συνιστώ ν΄ανοίξετε φύλλο (βέργας) ή ν΄αγοράσετε το πιο χοντρό φύλλο («χωριάτικο» νομίζω το λένε) * για την πίτα, αλλά και για ρολά, αν δεν βρείτε τα ειδικά φύλλα για springrolls.
Aν πρόκειται να τηγανίσουμε, δεν λαδώνουμε το φύλλο. Βρέχουμε με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει, και πιέζουμε ελαφρά. Αν πρόκειται να ψήσουμε, λαδώνουμε ελάχιστα (τονίζω το ελάχιστα) και το ταψί και το φύλλο και ψήνουμε σε μέτρια-χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.

Το σερβίρισμα
Στις φωτογραφίες τα ρολά είναι σερβιρισμένα με μια έτοιμη σάλτσα για springrolls και με σάλτσα σόγιας με λίγο σουσάμι. Η πίτα με μια ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα (ναι, μου έπεσε πολλή πάνω στην πίτα - θέλει πολύ λιγότερη) την οποία και συνιστώ - και για τα ρολά εννοείται, ή μάλλον κυρίως γι αυτά. Μπορείτε βέβαια να σερβίρετε και τις δύο εκδοχές –και ιδιαίτερα την πίτα- χωρίς σάλτσα.

Συνταγή για την ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα
-μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά (γλυκιά)
-2 σκελίδες σκόρδο
-2 καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα με το γούστο μας και με το πόσο καίνε)
-¾ φλ ζάχαρη
-¾ φλ ρυζόξιδο (από κινέζικα παντοπωλεία) ή άλλο ξίδι με ουδέτερη γεύση και περίπου 5% οξύτητα (ή αραιώνουμε το ξίδι που έχουμε – βάλτε λίγο στην αρχή και προσθέστε αφού δοκιμάσετε κανα 20λεπτο αργότερα)
Χτυπάμε στο blender όλα τα υλικά μαζί. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με ¼ λίτρου νερό και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει ελαφρά (περίπου μισή ώρα).
Συνοδεύει ιδιαίτερα καλά springrolls και άλλα μεζεδάκια, όπως λαχανικά τηγανισμένα σε κουρκούτι με μπαχαρικά και κεφτεδάκια (από κρέας ή λαχανικά).

* Περισσότερα για τις μεταλλάξεις και άλλες λεπτομέρειες στα σχόλια και περισσότερες φωτογραφίες εδώ .

1 σχόλιο:

άλλη Αγγελική είπε...

Όπως έγραψα ήδη, η συνταγή προήλθε από τα κινέζικα ανοιξιάτικα ρολά με 3 «μεταλλάξεις». Η πρώτη ήταν η αφαίρεση κάποιων δυσεύρετων υλικών καθώς και χοιρινού και κοτόπουλου με ταυτόχρονη προσθήκη επιπλέον γαρίδας. Αυτήν βλέπετε και στις φωτογραφίες των ρολών. Το ερευνητικό μάτι μπορεί στις φωτογραφίες στο picasa να διακρίνει ότι η γέμιση των ψημένων ρολών είναι πιο σκουρόχρωμη. Αυτό συνέβη επειδή η αρχική συνταγή περιείχε και σάλτσα σόγιας ανακατεμένη με νερό και cornflour. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο λασπερό και δεν μας ενθουσίασε.

Έτσι στην επόμενη εκτέλεση αφαιρέθηκαν τα συγκεκριμένα υλικά. Επίσης τροποποιήθηκαν λίγο οι αναλογίες των υπόλοιπων, καταλήγοντας στις αναλογίες υλικών που σας έδωσα. Χρησιμοποιήθηκαν πάλι έτοιμα φύλλα springrolls. Αυτή η δεύτερη μετάλλαξη μας ικανοποίησε πολύ – τα διάφορα υλικά είναι ελεύθερα και αφράτα μέσα στα ρολάκια. Την εκτέλεσή της βήμα προς βήμα βλέπετε στις πρώτες φωτογραφίες.

Στη συνέχεια μου ήρθε η ιδέα της πίτας, σαν πιο εύκολης, πιο υγιεινής και πιο κοντινής στα ελληνικά δεδομένα, χωρίς «εξωτικά» φύλλα και αντιοικολογικά τηγανίσματα : η τρίτη «μετάλλαξη». Πριν σας την προτείνω ήθελα να δοκιμάσω τη γεύση της και να βρω τις αντίστοιχες σωστές ποσότητες υλικών. Φύλλο καλό δεν υπάρχει εδώ και, σαν τεμπέλα που είμαι, χρησιμοποίησα έτοιμο φύλλο – πολύ λεπτό – δε μου άρεσε.