Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, κι αυτή που "μου
έκατσε " καλύτερα είναι η παρακάτω :
-1/4 κιλού (1/2 πακέτο) ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς (αν είναι ξεφλουδισμένα, καλύτερα, αλλά δεν είναι απαραίτητο)
-1 ματσάκι μαϊντανό
-3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινό τους)
-2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια (περίπου 150 γρ.) (ανάλογα και με το πόσα και πόσο μεγάλα κρεμμυδάκια έχουμε)
-2-3 σκελίδες σκόρδο
-1 κουταλάκι κόλιαντρο σκόνη
-1 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
-1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Χτυπάμε σε cutter όλα τα υλικά μαζί (σε δόσεις, μια και δεν χωράνε όλα δια μιάς). Τα ρεβίθια ΩΜΑ (χωρίς σόδες και ξεφλουδίσματα).
Προσθέτουμε λίγο ψωμί μουσκεμένο και πολύ-πολύ καλά στιμμένο και λίγη (ή περισσότερη) φρυγανιά κοπανισμένη (για να δέσει το μίγμα) μέχρι να μπορεί να ψιλοπλάθεται (μου φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρότερα έτσι, παρά αν βάλουμε αλεύρι που ρουφάει πολύ λάδι και δεν καλοψήνεται). Μην περιμένετε να πλαστεί πολύ καλά - χρησιμοποιώ χέρι και κουταλάκι για το πλάσιμο. Επίσης χρησιμοποιώ συνήθως σουηδικά παξιμαδάκια, περίπου 12 για τα παραπάνω υλικά, και καθόλου ψωμί.
Τηγανίζουμε σε ζεστό (όχι πολύ καυτό) λάδι μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χαρτί.
Μπορούν και να καταψυχθούν (το μίγμα ή τα φαλάφελ ήδη τηγανισμένα) - δε χάνουν καθόλου ούτε σε γεύση ούτε σε υφή.
*μόνα τους για μεζές
*με σαλάτα για πλήρες γεύμα
*μέσα σε πίτα με κομμένα σαλατικά (π.χ. ντομάτα, λάχανο, αγγούρι, μαϊντανό, κ.λ.π.) (όπως στην 1η φωτογραφία) για ακόμα πληρέστερο.
Στην τελευταία εκδοχή τους ταιριάζει ιδιαίτερα μια σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι, αλάτι, λίγο σκόρδο και νερό (τόσο, ώστε να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε) χτυπημένα σε cutter.
2 σχόλια:
Ωραία φαίνονται...
Θα μας μαγειρέψεις; ;ρ
Κοπιάστε! :-)
Δημοσίευση σχολίου