Σωτάρω σε ελάχιστο λάδι σε δυνατή φωτιά χωριστά το καθένα (για λόγους άνεσης στο ανακάτεμα) λαχανικά κομμένα σε κύβους 2 εκατοστών :
και μετά τα βράζω σε πολύ νερό με
Βάζω σε βαθύ μπολ ωμό (αγοράζω προψημένο) κουσκούς (όχι ζυμαρικό "κουσκουσάκι", αλλά το αυθεντικό), το περιχύνω με το ζωμό των λαχανικών (καυτό) (αναλογία : 1 μέρος κουσκούς με 1 και 1/3 ζωμό), προσθέτω και λίγο αλάτι και αφήνω κανα 5λεπτο να φουσκώσει.
Σερβίρω το κουσκούς με στραγγισμένα λαχανικά από πάνω. Η ήδη εξαιρετική γεύση απογειώνεται με σάλτσα Harissa (από πιπεριές καυτερές, σκόρδο, κόλιαντρο και κύμινο - υπάρχει έτοιμη σε μεγάλα SM σε σωληνάριο ή βαζάκι - αν βρείτε, δοκιμάστε την οπωσδήποτε! αλλά με προσοχή! Μην καείτε και με βλαστημάτε!).
Νοστιμότατη παραλλαγή είναι να βράσει και αρνί (ή μοσχάρι) μαζί με τα λαχανικά (σωταρισμένο ή όχι). Αν βάλετε κρέας, προσέξτε να είναι χωρίς κόκκαλα ή (καλύτερα, μια και τα κόκκαλα δίνουν γεύση στο ζουμί) βράστε το χωριστά και σουρώστε το ζουμί πριν του προσθέσετε τα λαχανικά και τα ρεβίθια!
Καμιά φορά παραλείπω τα ρεβίθια (όταν το φτιάχνω την τελευταία στιγμή με λαχανικά που έχουν περισσέψει, οπότε και δεν μπαίνουν όλα τα παραπάνω είδη λαχανικών στη μαρμίτα).
Κατά κανόνα δεν σωτάρω τα λαχανικά - πάλι θαυμάσιο είναι.
Συμβουλές : Να έχει μισοβράσει το κρέας όταν προσθέσετε τα λαχανικά. Μπορείτε να τα κόβετε ενώ βράζει το κρέας και να τα προσθέτετε ένα-ένα αφήνοντας τελευταία πιπεριές, κολοκύθια και μελιτζάνα που βράζουν γρηγορότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου