Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Ψάρι στη λαδόκολλα


Ένα πολύ υγιεινό και εύκολο φαγητό.
Mια συνταγούλα που κάνει και για όσους θέλουν ν΄ αδυνατίσουν (αν δεν το παρακάνουν στην παπάρα βέβαια) :-)

Παίρνετε ένα φαγκρί ή άλλο μεγάλο ψάρι φρέσκο (έτσι κάνω π.χ. και μεγάλες τσιπούρες και λαβράκια) ή κατεψυγμένο, ακόμα και ακαθάριστο - μηηην ανησυχείτε! Αφού ψηθεί, βγαίνουν όλα τα εντόσθια μαζί, χωρίς να "χαλάσει" το υπόλοιπο ψάρι, αλλά κυρίως βγαίνει πολύ εύκολα και η πέτσα μαζί με όλα τα λέπια (και θα γλιτώσετε από τρυπήματα στα χέρια προσπαθώντας να το ξελεπιάσετε και δε θα βρίσκετε επί μέρες στους τοίχους και στις πιο κρυφές μεριές της κουζίνας σας αυτά τα απαίσια πραγματάκια). Πού μείναμε; Ναι! Το αλατίζετε έξω -κι αν είναι καθαρισμένο και μέσα- και το τυλίγετε σε λαδόκολλα μερικές φορές. Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα αν είναι παγωμένο, περίπου 30-40 λεπτά αν όχι (και ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού).
Το καθαρίζετε, βγάζετε και τα κόκκαλα και βάζετε τα κομμάτια σε πιατέλα.


Και τώρα το μυστικό - η σάλτσα :

Χτυπάτε σε cutter (οι ποσότητες για μεγάλο ψάρι, για 5-6 άτομα):

*1 μέτριο κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσινο μέρος τους,
*1 σκελίδα σκόρδο,
*1/2 ματσάκι μαϊντανό (και περισσότερο αν θέλετε - παίρνει και τη μυρουδιά του σκόρδου),
*το χυμό δύο λεμονιών (και λίγο ξύσμα αν είναι BIO δε θα βλάψει),
*λάδι σε όγκο 1 1/2 μέχρι 3 φορές τον όγκο του χυμού λεμονιού (ανάλογα με το πόσο αγαπάτε τις ξινές γεύσεις),
*λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

μέχρι να γίνει μια πηχτή πράσινη σάλτσα. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μουστάρδα - εγώ το προτιμώ χωρίς.

Χύνετε την υπέροχη σαλτσούλα πάνω στο ψάρι και ορμάτε για βούτες με φρέσκο ψωμάκι.

Ιδανική συνοδεία : χορταράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: