Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Νηστίσιμα για την Καθαρή Δευτέρα


ταραμοσαλάτα με πατάτα (της μαμάς μου)
-ταραμάς
-βρασμένες πατάτες περασμένες από το μύλο του πουρέ ή στο μούλτι
-κρεμμύδι τριμμένο ή χτυπημένο στο μούλτι που το βάζουμε σε τουλπάνι και το πιέζουμε, ώστε να μπει στην ταραμοσαλάτα μόνο ο χυμός χωρίς στερεά κατάλοιπα
-λεμόνι
-μπόλικο λάδι
(για το πόσο από τα δύο τελευταία δοκιμάζουμε !)

ταραμοσαλάτα "αφρός" της φίλης μου της Όλγας
Χτυπάμε στο μίξερ (όχι στο μούλτι! - με το εξάρτημα που χτυπάμε τη μαρέγκα) ταραμά με ελάχιστο λεμόνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά (στην αρχή σε σταγόνες) λάδι (όπως για τη μαγιονέζα). Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λεμόνι (δοκιμάζουμε πόσο). Πρέπει να προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι πραγματικά πολύ λίγο-λίγο, για να μην κόψει - αλλά τι μας νοιάζει; Το μίξερ χτυπάει! Γίνεται ένας υπέροχος αφρός!

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι αλλιώτικο
Το "αλλιώτικο" γιατί δεν είναι με ντομάτα, όπως συνηθίζεται. Μ΄αρέσει πολύ περισσότερο! Σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Το φτιάχνω με κατεψυγμένο χταπόδι. Αν το φτιάξετε με φρέσκο, προσαρμόστε τη συνταγή. Επίσης το κοφτό μακαρονάκι καλό είναι να ΄ναι καλής ποιότητας για να μη χυλώσει. Βάζω το χταπόδι ολόκληρο (ας πούμε μισό κιλό για 2-3 άτομα) αποψυγμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κασταρόλα σκεπασμένη χωρίς νερό να βγάλει τα υγρά του και να ψηθεί σ΄αυτά. Μόλις μαλακώσει, το κόβω σε κομμάτια και το ξαναβάζω στην κατσαρόλα (που έχει ακόμα το υγρό του) με (ας πούμε 2-3 ) κρεμμύδια κομμένα, λάδι, πιπέρι και αρκετό κρασί (ΟΧΙ αλάτι! Τα θαλασσινά είναι αλμυρά!). Μετά από κανα μισάωρο ή λίγο παραπάνω (για να βράσει και το κρεμμύδι), προσθέτω μακαρονάκι κοφτό (ας πούμε 1/2 πακέτο) και το αφήνω να σιγοβράζει να σε πολύ χαμηλή φωτιά σκεπασμένο ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει. Έχω ζεστό νερό ή κρασί - ακόμα καλύτερα! ;-) ) δίπλα και δοκιμάζω κάθε τόσο μόλις στεγνώνει, αν χρειάζεται κι άλλο υγρό για να βράσει. Προσοχή !
Λίγο-λίγο, μη λασπώσει! Πιπεράκι και λίγο (ελάχιστο) αλατάκι το θέλει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: