Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Αρωματικές κροκέτες κουνουπιδιού ή τηγανίτες

Δε νηστεύω, αλλά συμπαραστέκομαι στους νηστεύοντες :-)

1 μικρό κουνουπίδι ή ½ μεγάλο
1 ½ φλ σόδα (ή μπύρα)
περίπου 1 ½ φλ αλεύρι
2 κ (κουταλάκια) κόλιαντρο σκόνη
2 κ κουρκουμά
½ κ πιπέρι καγιέν
3 κ πάπρικα
2 κ κύμινο
½ κ κανέλα
μια πρέζα γαρύφαλο
2 κ αλάτι
1 κ κρεμμύδι σκόνη
1 κ σκόρδο σκόνη
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια (έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι), τα πλένουμε, τα βράζουμε για λίγα λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά (μπορούμε να τα αφήσουμε ωμά, όπως στην εκτέλεση που φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά μάλλον είναι καλύτερα ελαφρώς βρασμένα).
Βάζουμε σε μπολ τη σόδα και προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα σχετικά πηχτός χυλός.
Ζεσταίνουμε λάδι και τηγανίζουμε τα μπουκετάκια που έχουμε βουτήξει στο χυλό. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.Σερβίρουμε ζεστά με ψωμαλιάδα (σκορδαλιά από μπαγιάτικο ψωμί) ή με σκορδαλιά από καρύδι ή (για όσους δε νηστεύουν) με γιαούρτι στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο σκόρδο, δυόσμο και κύμινο ή με την ταϊλανδέζικη γλυκοξινοκαυτερή σάλτσα που έχω προτείνει εδώ .
Σημείωση 1
Με αυτό το χυλό γίνονται πολύ νόστιμα κι άλλα λαχανικά, ιδιαίτερα κρεμμύδι σε ροδέλες (όπως φαινεται στις φωτογραφίες), φέτες καρότου, φέτες κολοκυθιού, κύβοι μελιτζάνας και κομμάτια πιπεριάς (όλα ωμά).

Σημείωση 2
Επειδή το τηγάνισμα σε άφθονο λάδι είναι αντιοικολογικό, όπως έχω πει και άλλοτε, μια καλή (και πολύ νόστιμη επίσης) ιδέα είναι να χτυπήσετε το (ωμό) κουνουπίδι, 2 καρότα και 2 κρεμμύδια λίγα-λίγα ελαφρά στο blender ώστε να γίνουν μικρά κομματάκια (όχι πολτός!), να μπροσθέσετε τα μπαχαρικά, μαϊντανό ή κόλιαντρο φρέσκο, ελάχιστο νερό και λίγο αλεύρι και να φτιάξετε έτσι αρωματικές τηγανίτες λαχανικών που θα τηγανίσετε σε τηγάνι με πολύ λιγότερο λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: