Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Fondue θαλασσινό

Πραγματικά φίνα γεύση - ίσως και μόνο για μυημένους (και σχεδόν σίγουρα όχι για παιδιά) !

Κύβοι ψαριών μεγέθους περίπου 2 1/2 εκατοστών (για να πιάνονται με το πηρούνι χωρίς να διαλύονται)
• σολομού φρέσκου,
• πεσκαντρίτσας (σκλεπούς),
• φιλέτου μπακαλιάρου (όχι αλμυρού)
και γαρίδες μεγάλες (ωμές, καλύτερα καθαρισμένες)

ψήνονται σε μεταλλικό σκεύος fondue

σε ζωμό από

• άλλο ψάρι ή ψαροκόκκαλα (ή κύβους βοδινού - 3 κύβους για 1 - 1 1/2 λίτρο ζωμού, φτάνει για 6 άτομα)
• 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
• 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
• πιπέρια χρωματιστά
• λίγο καρότο και λίγο σέλινο (προαιρετικά - του πάνε!)
• 2-3 φύλλα δάφνης, μπαχάρι (προσωπικά δεν τα προτιμώ)

που έχει προηγουμένως βράσει λίγο στο μάτι της κουζίνας.

Σερβίρονται με ζεστές πατατούλες βρασμένες με τη φλούδα ή πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κομμάτια

και κάποιες από τις παρακάτω σάλτσες- dips :

• "σκορδαλιά" με αμύγδαλα
• sauce allioli (ή απλώς μαγιονέζα με σκόρδο)
• μαγιονέζα απλή ή με σπασμένα χρωματιστά πιπέρια
• μαγιονέζα με σαφράν (κρόκο) σκέτη ή ανακατεμένη με χτυπημένη κρέμα γάλακτος, χυμό και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (πιο προωθημένη! - Προσοχή να είναι ΒΙΟ!)
• μαγιονέζα χτυπημένη με κάπαρη, κρεμμυδάκι και αγγουράκια τουρσί
• τη σάλτσα που δίνω στη συνταγή "ψάρι στη λαδόκολλα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: