Για μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ μήκους 30 εκατοστών, χρειαζόμαστε ζύμη για πίτσα από 250 γρ. αλεύρι.
Αν δεν έχετε άλλη συνταγή, πάρτε τη δική μου :
- 250 γρ αλεύρι
- μισό φακελάκι (1 κουταλάκι) μαγιά σκόνη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κούπα +2 κουταλιές ακόμα χλιαρό γάλα (ή νερό)
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε (στο μίξερ, βέβαια!). Αφήνουμε κανα 2ωρο να φουσκώσει η ζύμη.
Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε τη γέμιση, σωτάρουμε λίγο σε
- ½ κουταλιά σούπας λάδι η μαγειρικό βούτυρο
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτά ημικύκλια
- 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες.
Προσθέτουμε
- 3 μικρά πράσα (το άσπρο και λίγο από το κίτρινο) σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι σκόνη κάρυ
και σωτάρουμε σε μέτρια –χαμηλή φωτιά κανα 10λεπτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι
- 1 dl κρασί (ή νερό)
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- πιπέρι.
Βράζουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει και αναμειγνύουμε με
- 75 γρ γραβιέρα γλυκειά χοντροτριμμένη
- 50 γρ φουντούκια χοντοκομμένα
- 2 μικρά αχλάδια σε λεπτά φετάκια.
Βάζουμε λαδόκολλα στη φόρμα. Απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 50 x 30 εκατοστά πανω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνουμε επάνω της τη γέμιση αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών χωρίς γέμιση γύρω-γύρω.
Τυλίγουμε σε ρολό με άξονα παράλληλο στη μεγάλη διάσταση (φωτό). Κόβουμε τον κύλινδρο στα 2 κατά μήκος και «πλέκουμε» τα δύο κομμάτια έτσι, ώστε επάνω να βρίσκεται πάντα κάποια κομμένη τους πλευρά (ήτοι να φαίνεται γέμιση). Κομματάκι δύσκολο, αλλά μη σας πιάσει τελειομανία – ωραίο θα γίνει! Μεταφέρουμε στη φόρμα. Κι αυτό δύσκολο, αλλά αν σας πέσει στον πάγκο λίγη γέμιση, την ξαναρίχνετε πάνω στο ψωμάκι και δε σκάτε.
Αυτή τη διαδικασία προτείνει η συνταγή, αλλά το είχα απλοποιήσει το θέμα. Πώς στην ευχή το έκανα όμως; Δε θυμάμαι, που να πάρει! :-( Πάει καιρός που δεν το έχω φτιάξει. Νομίζω πως δεν έκοβα τον κύλινδρο, αλλά τον συμπίεζα σαν σε ζιγκ-ζαγκ για να χωρέσει στην φόρμα των 30 εκατοστών και μετά έπαιρνα το μαχαίρι και τό 'παιζα Τζακ Αντεροβγάλτης, τουτέστιν έκανα βαθιές και μακριές χαρακιές κοντά-κοντά, για να αποκαλυφθεί η γέμιση.Δοκιμάστε κάποιος τολμηρός και πείτε μας, please!
Aφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για κανα τέταρτο. Ψήνουμε χαμηλά σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.
Τροποποίηση :
Αυτή είναι η συνταγή όπως τη βρήκα σ΄ένα περιοδικό. Τέλεια, αλλά επειδή γλυκίζει ελαφρά, την τροποποίησα και αντί για γλυκιά γραβιέρα και φουντούκι βάζω ροκφόρ και καρύδι. Μάλιστα ροκφόρ περισσότερο από τα 75 γρ – ας πούμε περίπου 100. Η γνώμη των υπολοίπων για το ποια εκδοχή είναι καλύτερη διχάζεται. Όμως αρέσουν σε όλους και οι δύο πολύ. Στη φωτό η εκτέλεση με γραβιέρα και με κομμένο κύλινδρο –όπως βλέπετε δεν έχασε σε εμφάνιση
:-DDD
Μπορείτε να το φτιάξετε και εκτός φόρμας - τότε θα "πέσει" και θα απλώσει σε μήκος και πλάτος, αλλά πάλι υπέροχο θα είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου