Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Ψωμί γεμιστό με πράσο

Είναι θεϊκό!!!


Για μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ μήκους 30 εκατοστών, χρειαζόμαστε ζύμη για πίτσα από 250 γρ. αλεύρι.
Αν δεν έχετε άλλη συνταγή, πάρτε τη δική μου :

- 250 γρ αλεύρι
- μισό φακελάκι (1 κουταλάκι) μαγιά σκόνη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κούπα +2 κουταλιές ακόμα χλιαρό γάλα (ή νερό)
- 2 κουταλιές σούπας λάδι

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε (στο μίξερ, βέβαια!). Αφήνουμε κανα 2ωρο να φουσκώσει η ζύμη.

Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε τη γέμιση, σωτάρουμε λίγο σε

- ½ κουταλιά σούπας λάδι η μαγειρικό βούτυρο
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτά ημικύκλια
- 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες.

Προσθέτουμε
- 3 μικρά πράσα (το άσπρο και λίγο από το κίτρινο) σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι σκόνη κάρυ

και σωτάρουμε σε μέτρια –χαμηλή φωτιά κανα 10λεπτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι
- 1 dl κρασί (ή νερό)
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- πιπέρι.

Βράζουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει και αναμειγνύουμε με
- 75 γρ γραβιέρα γλυκειά χοντροτριμμένη
- 50 γρ φουντούκια χοντοκομμένα
- 2 μικρά αχλάδια σε λεπτά φετάκια.

Βάζουμε λαδόκολλα στη φόρμα. Απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 50 x 30 εκατοστά πανω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνουμε επάνω της τη γέμιση αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών χωρίς γέμιση γύρω-γύρω.

Τυλίγουμε σε ρολό με άξονα παράλληλο στη μεγάλη διάσταση (φωτό). Κόβουμε τον κύλινδρο στα 2 κατά μήκος και «πλέκουμε» τα δύο κομμάτια έτσι, ώστε επάνω να βρίσκεται πάντα κάποια κομμένη τους πλευρά (ήτοι να φαίνεται γέμιση). Κομματάκι δύσκολο, αλλά μη σας πιάσει τελειομανία – ωραίο θα γίνει! Μεταφέρουμε στη φόρμα. Κι αυτό δύσκολο, αλλά αν σας πέσει στον πάγκο λίγη γέμιση, την ξαναρίχνετε πάνω στο ψωμάκι και δε σκάτε.



Αυτή τη διαδικασία προτείνει η συνταγή, αλλά το είχα απλοποιήσει το θέμα. Πώς στην ευχή το έκανα όμως; Δε θυμάμαι, που να πάρει! :-( Πάει καιρός που δεν το έχω φτιάξει. Νομίζω πως δεν έκοβα τον κύλινδρο, αλλά τον συμπίεζα σαν σε ζιγκ-ζαγκ για να χωρέσει στην φόρμα των 30 εκατοστών και μετά έπαιρνα το μαχαίρι και τό 'παιζα Τζακ Αντεροβγάλτης, τουτέστιν έκανα βαθιές και μακριές χαρακιές κοντά-κοντά, για να αποκαλυφθεί η γέμιση.Δοκιμάστε κάποιος τολμηρός και πείτε μας, please!

Aφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για κανα τέταρτο. Ψήνουμε χαμηλά σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.

Τροποποίηση :
Αυτή είναι η συνταγή όπως τη βρήκα σ΄ένα περιοδικό. Τέλεια, αλλά επειδή γλυκίζει ελαφρά, την τροποποίησα και αντί για γλυκιά γραβιέρα και φουντούκι βάζω ροκφόρ και καρύδι. Μάλιστα ροκφόρ περισσότερο από τα 75 γρ – ας πούμε περίπου 100. Η γνώμη των υπολοίπων για το ποια εκδοχή είναι καλύτερη διχάζεται. Όμως αρέσουν σε όλους και οι δύο πολύ. Στη φωτό η εκτέλεση με γραβιέρα και με κομμένο κύλινδρο –όπως βλέπετε δεν έχασε σε εμφάνιση
:-DDD


Μπορείτε να το φτιάξετε και εκτός φόρμας - τότε θα "πέσει" και θα απλώσει σε μήκος και πλάτος, αλλά πάλι υπέροχο θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: