Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Χταπόδι σε σάλτσα κρεμμυδιών και μαυροδάφνης με πουρέ πατάτας και καρυδιών


Υλικά
Ένα κιλό χταπόδι κατεψυγμένο
½ κούπα λάδι
¾ κούπας μαυροδάφνη
4 μέτρια κρεμμύδια (περίπου 400 γρ) ψιλοκομμένα
Πιπέρι
(προσοχή! Όχι αλάτι!!)


Αποψύχουμε το χταπόδι, το πλένουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς τίποτα άλλο. Σκεπάζουμε και ανάβουμε το μάτι σε πολύ σιγανή φωτιά (στο "1" σε κλίμακα των "6"). Αφήνουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του (30-40 λεπτά). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι ανακατεύοντας ή κουνώντας κάθε τόσο μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά να μην «κόψει» η σάλτσα (δηλαδή να μη μείνει μόνο με το λάδι - περίπου μία ώρα).

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες
2-3 μικρές σκελίδες σκόρδο
¾ κούπας λάδι
¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο (ή κοινό ξύδι με λίγη ζάχαρη)
1 κοφτό κουταλάκι αλάτιπιπέρι
200 γρ καρύδια

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας λάδι ή/και ξύδι ή/και αλάτι. Ζητούμενο: να είναι πολύ ελαφρά ξινός ο πουρές για να δώσει γλυκόξινο αποτέλεσμα με τη γλυκειά σάλτσα του χταποδιού.



Σερβίρουμε το χταπόδι και τον πουρέ γαρνιρισμένο με τη σάλτσα του χταποδιού.

(η συνταγή δημοσιεύτηκε εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: