Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Ζυμαρικά με λαχανικά με αμφίεση γκούγκελχοπφ



Το (γ)κούγκελχοπφ είναι κάτι σαν κέικ (γλυκό) με χαρακτηριστική «κυματιστή» μορφή, όπως αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία.

Πριν από καιρό ξεφυλλίζοντας κάποιο περιοδικό πήρε το μάτι μου ένα «αιρετικό» αλμυρό γκούγκελχοπφ. Η συνταγή εκτός από το ζυμαρικό απαιτούσε 400 γρ μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια βρασμένα 2 λεπτά και 250 γρ ωμές και κομμένες στα 4 ντοματούλες (σας λέω και τις ποσότητες μήπως και θελήσει κάποιος να τη δοκιμάσει – περί ορέξεως...). Τη δοκίμασα, γιατί προσπαθώ να βάζω αρκετό κουνουπίδι και μπρόκολο στη διατροφή μας, αλλά δεν ξετρελαθήκαμε. Δεν πέταξα τη συνταγή, όπως κάνω συνήθως, γιατί ήθελα να κρατήσω την ιδέα «γκούγκελχοπφ».

Κάποιο απόγευμα που έψαχνα σε κάποιο από τα ών ουκ έστιν αριθμός ντοσιέ μου για καμιά ιδέα για το βραδινό μας, έπεσα πάνω της. Μια και είχα κέφι για δοκιμές, προσπάθησα να θυμηθώ τι δεν μου είχε αρέσει και να το διορθώσω. Το αποτέλεσμα ικανοποιητικότατο και να, το μοιράζομαι μαζί σας.



Για μια φόρμα του κέικ με χωρητικότητα περίπου 2 ½ λίτρα χρειαζόμαστε:


½ - 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο (σε πακέτο)
περίπου 2 κουταλιές σιμιγδάλι
250 γρ ζυμαρικού με τρύπα (π.χ. μακαρονάκι κοφτό)
2 κούπες αρακά κατεψυγμένο
1 ½ κούπα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς (1-2 πιπεριές)
1 κούπα κυβάκια καρότου (2-3 μέτρια καρότα)
120 γρ ζαμπόν σε κυβάκια
120 γρ τυρί κίτρινο γλυκό (π.χ. έμμενταλ)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα γάλα
4 αβγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή άνθος αραβοσίτου (corn flour)
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 ½ κουταλάκι αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Αλείφουμε με το χέρι το κρύο στερεό βούτυρο στη φόρμα ώστε να πάει παντού.
«Ψιχαλίζουμε» σιμιγδάλι και στριφογυρίζουμε τη φόρμα έτσι, ώστε να καλυφθεί καλά όλη η εσωτερική της επιφάνεια (δεν ξεχνάμε τον κώνο στη μέση!).
Αδειάζουμε όσο σιμιγδάλι δεν έχει κολλήσει.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο να περιμένει (για να σφίξει και να μην παρασυρθεί η επίστρωση από το μίγμα των υλικών όταν θα τα βάλουμε στη φόρμα).

Βάζουμε τον αρακά σε κατσαρόλα με αρκετό ελαφρά αλατισμένο νερό. Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τους κύβους του καρότου. Βράζουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε. Σε 4 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε (κρατήστε τους χρόνους!) . Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.

Τρίβουμε το τυρί, κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (και τα κοτσάνια πάντα!) και τα προσθέτουμε στο μίγμα ζυμαρικού-αρακά-καρότου μαζί με το ζαμπόν. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στη φόρμα.

«Στρώνουμε» (λειαίνουμε) την επιφάνεια με ένα κουτάλι πιέζοντας ελαφρά. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το corn flour, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στη φόρμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο χαμηλά για 30 λεπτά. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 20 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με φυλλώδη σαλάτα.



Σημειώσεις


Οι αναλογίες των λαχανικών μπορεί ν΄αλλάξουν, όπως και η ταυτότητά τους –π.χ. δεν θα πήγαινε άσχημα και καλαμπόκι ή μανιτάρια ή φασολάκια κομμένα - αρκεί ο συνολικός όγκος τους να μην ξεπεράσει τις 4 ½ κούπες.
Αν το τυρί σας είναι πιο αλμυρό από το έμμενταλ, προσέξτε το αλάτι.

Μια κούπα είναι 240 ml

Δεν υπάρχουν σχόλια: