Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Μαγιονέζα σπιτική* χωρίς σαλμονέλα



* για να ξέρετε τι τρώτε


Εκτός από τις ιδέες που θα βρείτε εδώ για να καταναλώσετε τα κόκκινα αυγά σας, μια ακόμα πολύ νόστιμη ιδέα είναι ένα dip αβγού στο οποίο θα βουτήξετε λαχανικά, πατατάκια, κριτσίνια, ψωμί, nachos ή κρακεράκια. Μπορείτε επίσης να αλείψετε το ψωμί για σάντουιτς (αντί για βούτυρο, και σε μεγαλύτερη ποσότητα).

Παρασκευάζεται απλούστατα χτυπώνας στο cutter τη μαγιονέζα σας με ολόκληρα βρασμένα αβγά – όσα θέλετε για να σας αρέσει η υφή και η γεύση (στην ποσότητα της μαγιονέζας που σας δίνω εγώ βάζω 4 ή 5 – θέμα γούστου)

Maγιονέζα χωρίς αβγό

100 ml γάλα (εγώ βάζω ημιαποβουτυρωμένο UHT)
1 ½ κουταλιά σούπας μουστάρδα (αλοιφή)
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
½ κουταλιά ξύδι
ηλιέλαιο (περίπου 3/4 - 1 κούπα)
½ κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Χτυπάμε στο cutter (π.χ. μουλινέτα, για να καταλαβαινόμαστε) τα υλικά μέχρι και το ξύδι μαζί με μια κουταλιά ηλιέλαιο. Χτυπάμε να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε περίπου 1/3 κούπας ηλιέλαιο και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πάλι. Ξαναπροσθέτουμε 1/3 της κούπας ηλιέλαιο και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε το λεμόνι και χτυπάμε πάλι. Προσθέτουμε ηλιέλαιο μέχρι να πήξει όσο θέλουμε (όσο προσθέτουμε λάδι, πήζει) και να έχει τη γεύση που προτιμάμε.

Διατηρείται πολύ περισσότερο από την κλασική σπιτική μαγιονέζα με ωμό αβγό (αλλά όχι περισσότερο από την έτοιμη, που έχει τα συντηρητικούλια της).

Δεν υπάρχουν σχόλια: