Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με πατάτες και φιστίκια


Μετά τη βορειοδυτική Αφρική, ας ταξιδέψουμε στη νοτιοανατολική Ασία - αν και η συνταγή έχει προσαρμοστεί έτσι, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουμε από την Ελλάδα :-)

Χρειαζόμαστε :

- 750 gr κοτόπουλο (ή 500 gr μοσχάρι π.χ. νουά) σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
- 4 μέτριες πατάτες σε κομμάτια ίσου μεγέθους με το κρέας
- 2 μέτρια κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια (στα 2 κάθετα στον άξονά τους και μετά στα 4)
- μια κονσέρβα 400 ml γάλα καρύδας
- 4 κουταλιές σούπας (ΚΣ) μαύρη ζάχαρη (ε, ας είναι και άσπρη)
- το ξύσμα και 2 ΚΣ χυμό lime ή λεμονιού
- 4 ΚΣ φιστίκια αράπικα ψημένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 κουταλάκι αλάτι

και για το μίγμα μπαχαρικών:
- ένα μάλλον μικρό κρεμμύδι
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 ΚΣ κόλιαντρο σκόνη
- 1 κουταλάκι κύμινο σκόνη
- 1/2 κουταλάκι (ή λιγότερο -ή και περισσότερο!) καυτερό κόκκινο πιπέρι-κάποιοι τυχεροί μπορούν να βάλουν πέρι-πέρι ;-)
- 5-6 γαρίφαλα και 2-3 μπαστουνάκια κανέλα σε τουλπάνι

Ξεκινάμε

Χτυπάμε στο blender μέχρι να γίνουν πολτός το μικρό κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το μίγμα σε κατσαρόλα με 3 ΚΣ από το γάλα καρύδας (αν έχει διαχωριστεί σε αραιό "νερόγαλο" και "κρέμα", προτιμούμε την "κρέμα"), προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ψήνουμε λίγη ώρα, μέχρι να αρχίσουν να αναδύουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε το κρέας, όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες και τα κρεμμύδια και 1/2 λίτρο νερό και βράζουμε μισοσκεπασμένο σε μέτρια-χαμηλή φωτιά μισή ώρα αν είναι κοτόπουλο (υποθέτω ότι δεν πήρατε χωριάτικο!) (ή 50 λεπτά, αν πήρατε μοσχάρι).

Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ακόμα (σας συμβουλεύω να μην το βράσετε παραπάνω, κι ας σας φαίνονται λίγα τα 20 λεπτά! Οι πατάτες πρέπει να "κρατάνε" λίγο). Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και τα κανελογαρίφαλα και σερβίρουμε με αρωματικό ρύζι.

Σημείωση : Η εκτέλεση που βλέπετε στη φωτογραφία είναι με 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο και 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη - φαντάζομαι ότι έτσι γίνεται πιο σκουρόχρωμο. Αν θέλετε πιο ζεστό χρώμα, προσθέστε λίγο κουρκουμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: