Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

4 Νοε 2008

Το συκώτι του Αλβανού


... ή «Αρναβούτ τζιέρ» είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά της φίλης μου της Αθηνάς, που όμως δεν το φτιάχνει, γιατί είναι η μόνη από την οικογένειά της που τρώει συκώτι.


Πριν λίγο καιρό της έκανα έκπληξη. Πήρα τα υλικά και την κάλεσα να μαγειρέψουμε μαζί. Παρούσα (και ενεργή) και η έτερη ... Καπαδόκισσα, η τρελή, που σας έλεγα άλλοτε, που πολύ γνωστικά ασχολήθηκε με τη μαρουλοσαλάτα (με ξυδόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο άνηθο βέβαια!) - ιδανικό κατ΄ εμέ συνοδευτικό.

Η παραδοσιακή τούρκικη συνταγή θέλει το Αρναβούτ τζιέρ λίγο διαφορετικό, πιο ψιλοκομμένο και κυρίως με ωμό ξερό κρεμμύδι. Προτιμήσαμε όμως όλες το φρέσκο κρεμμυδάκι (μια και διαθέταμε) και μάλιστα ελαφρά σωταρισμένο.



Για να γίνει αυτό το θαυμάσιο φαγάκι, χρειάζονται τα παρακάτω βήματα:

Πλένουμε και σκουπίζουμε το συκώτι. Το κόβουμε σε κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά (να παραμείνει μαλακό) και σε χαμηλή (μην καεί το λάδι) θερμοκρασία το συκώτι κι από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε κρεμμύδι ξερό ή κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο και σωτάρουμε λίγο. Σβήνουμε με λίγο ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρουμε με σαλάτα – κι ας προτιμάει η Αθηνούλα πατάτες τηγανητές.

Στις φωτογραφίες βλέπετε άλλη εκτέλεση, με σχετικά λίγο μαϊντανό – το φαγητό είναι καλύτερο με περισσότερο- και άλλη σαλάτα - κι αυτή καλή ήταν, αλλά όχι όπως η μαρουλοσαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: