4 Νοε 2008
Νηστίσιμα για την Καθαρή Δευτέρα
ταραμοσαλάτα με πατάτα (της μαμάς μου)
-ταραμάς
-βρασμένες πατάτες περασμένες από το μύλο του πουρέ ή στο μούλτι
-κρεμμύδι τριμμένο ή χτυπημένο στο μούλτι που το βάζουμε σε τουλπάνι και το πιέζουμε, ώστε να μπει στην ταραμοσαλάτα μόνο ο χυμός χωρίς στερεά κατάλοιπα
-λεμόνι
-μπόλικο λάδι
(για το πόσο από τα δύο τελευταία δοκιμάζουμε !)
ταραμοσαλάτα "αφρός" της φίλης μου της Όλγας
Χτυπάμε στο μίξερ (όχι στο μούλτι! - με το εξάρτημα που χτυπάμε τη μαρέγκα) ταραμά με ελάχιστο λεμόνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά (στην αρχή σε σταγόνες) λάδι (όπως για τη μαγιονέζα). Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λεμόνι (δοκιμάζουμε πόσο). Πρέπει να προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι πραγματικά πολύ λίγο-λίγο, για να μην κόψει - αλλά τι μας νοιάζει; Το μίξερ χτυπάει! Γίνεται ένας υπέροχος αφρός!
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι αλλιώτικο
Το "αλλιώτικο" γιατί δεν είναι με ντομάτα, όπως συνηθίζεται. Μ΄αρέσει πολύ περισσότερο! Σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Το φτιάχνω με κατεψυγμένο χταπόδι. Αν το φτιάξετε με φρέσκο, προσαρμόστε τη συνταγή. Επίσης το κοφτό μακαρονάκι καλό είναι να ΄ναι καλής ποιότητας για να μη χυλώσει. Βάζω το χταπόδι ολόκληρο (ας πούμε μισό κιλό για 2-3 άτομα) αποψυγμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κασταρόλα σκεπασμένη χωρίς νερό να βγάλει τα υγρά του και να ψηθεί σ΄αυτά. Μόλις μαλακώσει, το κόβω σε κομμάτια και το ξαναβάζω στην κατσαρόλα (που έχει ακόμα το υγρό του) με (ας πούμε 2-3 ) κρεμμύδια κομμένα, λάδι, πιπέρι και αρκετό κρασί (ΟΧΙ αλάτι! Τα θαλασσινά είναι αλμυρά!). Μετά από κανα μισάωρο ή λίγο παραπάνω (για να βράσει και το κρεμμύδι), προσθέτω μακαρονάκι κοφτό (ας πούμε 1/2 πακέτο) και το αφήνω να σιγοβράζει να σε πολύ χαμηλή φωτιά σκεπασμένο ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει. Έχω ζεστό νερό ή κρασί - ακόμα καλύτερα! ;-) ) δίπλα και δοκιμάζω κάθε τόσο μόλις στεγνώνει, αν χρειάζεται κι άλλο υγρό για να βράσει. Προσοχή !
Λίγο-λίγο, μη λασπώσει! Πιπεράκι και λίγο (ελάχιστο) αλατάκι το θέλει τώρα.
Ετικετες
φαγητά νηστήσιμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου