Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

23 Νοε 2008

Η τριγωνέλλα


... ή μοσχοσίταρο ή τσιμένι ή τσεμένι

- Λατινικά : Trigonella foenum-graecum L. (Τριγωνέλλα η ελληνική χλόη - γραικόχορτος).#
- Γερμανικά : Griechish heu, Bockshornklee#
- Γαλλικά : Fenugrec, Sénegré, Trigonelle#
- Αγγλικά : Fenugreek#
- Αρχαία ελληνικά (!!!) : Τῆλις#
- Εσπεράντο (!!!!!!) : Fenugreko#

(όπως βλέπετε και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι Άγγλοι - αλλά και οι περισότεροι υπόλοιποι Ευρωπαίοι -τη θεωρούν ελληνικό προϊόν)

# πληροφορίες από :
http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Trig_foe.html



Τσιμένι λέγεται επίσης και το μίγμα από μοσχοσίταρο, πάπρικα, καυτερή πιπεριά, σκόρδο, αλεύρι σίκαλης, καλαμποκέλαιο και νερό, με το οποίο τυλίγουν κρέας μετά από ειδική επεξεργασία για να φτιάξουν παστουρμά.

Πριν λίγο καιρό η φίλη μου η Νένα θα πήγαινε σε γνωστό μπαχαράδικο και με ρώτησε αν θα ήθελα κι εγώ κάτι από 'κεί. Της ζήτησα κάποια ιδέα και μου πρότεινε τσιμένι και καπνιστή πάπρικα. Συμφώνησα αμέσως και η καλή μου φίλη μού τα έφερε.

Επόμενο βήμα ήταν να ψάξω να βρω πώς θα τα εκμεταλλευτώ στο έπακρο.

Ιδέτε πώς χρησιμοποίησα μέχρι τώρα την τριγωνέλλα σε σκόνη με θαυμάσια αποτελέσματα :

- Σε κεφτέδες (συμβουλή της Νένας)
- Σε φακές σούπα
- Σε αυγά μάτια
- Σε κιμά για μακαρονάδα *
- Σε γαρίδες με μάνγκο και κάρυ *
- Σε "αλλιώτικο τοστ" με τυρί και ντομάτα (ψωμί του τοστ -ολικής άλεσης προτιμώ- σε βουτυρωμένο pyrex, ραντισμένο με κρασί, σκεπασμένο από φέτες ντομάτας πασπαλισμένες με τριγωνέλλα και τέλος τυρί -π.χ. έμμενταλ- τριμμένο, ψημένο χαμηλά στο φούρνο μέχρι να ροδίσει κάτω και να λειώσει το τυρί απάνω)

* Ακολουθούν οι συνταγές

Update : και πάνω σε βρασμένες πατάτες το έβαλα και σε φασολάδα - ποίημα!


Κιμάς με τσιμένι για ζυμαρικά

Σωτάρουμε
1 κρεμμύδι κομμένο σε
2 κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε
1/2 κιλό κιμά,
1 κονσέρβα ντοματάκια κομμένα (400 γρ),
1 κ (κουταλάκι) αλάτι,
λίγο πιπέρι,
1 κ τριγωνέλλα σκόνη,
2 πρέζες μπούκοβο ή λίγο πιπέρι καγιέν,
1/4 κ σκόνη σκόρδο,
1 κ ζάχαρη,
λίγο νερό.


Βράζουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό. Σερβίρουμε με σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό και τυρί τριμμένο.

15 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mετανοιώνω που δεν ζήτησα κι εγώ τριγωνέλλα.
Εφτιαξες τόσα πράγματα με τριγωνέλλα βρε θηρίο?? Αψογη!!

άλλη Αγγελική είπε...

Και πού ΄σαι ακόμα, Ελενάκι! Σήμερα έφτιαξα πατάτες βραστές με τσιμένι. Μούρλια! (τώρα, αν βρομάμε όλο αυτό τον καιρό, δεν το ξέρω!...) :-D

heart n soul είπε...

και πάνω που νόμιζα ότι θα μάθω τι είναι αυτό το περίεργο πράσινο μυρωδικό που στην Ήπειρο το λένε "μοσχοσίτι". Νόμιζα ότι θα ήταν το ίδιο με το "μοσχοσίταρο" αλλά μέλλον δεν είναι έτσι; Την τριγωνέλλα (τι όνομα κι αυτό!) εδώ την πρωτόμαθα ως fenugreek, σαν συστατικό στα κάρι. Πολύ ωραίες προτάσεις και πληροφορίες Αγγελική(Τι μου θυμίσατε τον παστουρμά τώρα!:)

άλλη Αγγελική είπε...

Λοιπόν, καρδούλα, έψαξα το ηπειρώτικο, αλλά ... τίποτα...
Next time αγόρασε τσιμένι και ... θα δώσω κι άλλες ιδέες... :-D
(ευτυχώς που αρέσει πολύ και στον καλό μου, αλλιώς θα με είχε διαολοστείλει με τόσο τσιμένι που έφαγε τον τελευταίο μήνα!!! Και πού ΄σαι ακόμα...)

elie είπε...

Η τριγωνέλλα αυξάνει και τη γαλακτοφορία στης θηλάζουσες μανούλες...

άλλη Αγγελική είπε...

Αυτό δεν το ήξερα elie μου! Τι ωραία που ανταλλάσσουμε πληροφορίες! Μεγάλη υπόθεση το internet! :-)

Ανώνυμος είπε...

Der Bockshornklee stammt ursprünglich aus dem Perserreich. Seine Verwendung lässt sich bis zu den alten Ägyptern zurückverfolgen, wo er sowohl in Pflanzenheilkunde und Geburtshilfe als auch in religiösen Handlungen eine Rolle spielte. Arabische Ärzte lehrten, dass sich nach Anwendung einer Abkochung von Bockshornkleesamen die Haare locken und als Haarpflegemittel gegen Schuppen und Haarausfall. In Indien, dort wird es Methi genannt, wird der Bockshornkleesamen als Aromatikum, Carminativum, Tonikum und Aphrodisiakum und Aufguss bei Pocken zur Kühlung eingesetzt. Der Bockshornklee fand aber auch frühzeitig in der Gartenkunst im Kaiserreich China. Nördlich der Alpen bemühten sich Benediktinermönche, ihn in den Klostergärten zu akklimatisieren und er wird im „Capitulare de villis“ (verfasst etwa 795) von Karl dem Großen zum Anbau angeordnet. Hildegard von Bingen nennt ihn als Heilmittel gegen Hautkrankheiten. Durch Pfarrer Kneipp wurde die Verwendung des Bockshornklees in der Volksheilkunde wieder neu belebt. Durch die starke Nachfrage setzte wieder ein neuerlicher Anbau ein. Kneipp lobte diese Heilpflanze bei jedem Anlass sehr und setzte sich auch stets für deren Anbau ein. Kneipp: „Foenum graecum ist das beste von allen mir bekannten Heilmitteln zum Auflösen von Geschwülsten und Geschwüren.“ Noch heute kommt der Bockshornklee bis ins südliche und mittlere Deutschland wild vor, obwohl er nicht mehr landwirtschaftlich angebaut wird.
Καμιά μετάφραση κορίτσια;
Τέλειο αρθρο Αγγελική,συνεχισε έτσι!Μπράβο!!!
Λεμονιά

άλλη Αγγελική είπε...

Σ΄ευχαριστώ Λεμονιά.

Το κείμενο γράφει για τη χρήση της τριγωνέλλας στην αρχαία Αίγυπτο, στην Ινδία, σε κινέζικα και ευρωπαϊκά μοναστήρια κ.λ.π.

Αν θέλεις, θα σου το μεταφράσω, αλλά όχι σήμερα ή αύριο - ετοιμάζομαι βλέπεις για ταξίδι :-)

Pelefri είπε...

Καλημέρα,πολύ καλή αναφορά στην τρυγωνέλλα, Μία ερώτηση, την βάζετε έτσι σε σκληρούς σπόρους ή την κάνετε σκόνη; σε σκόνη δεν την βρήκα,αν την κάνετε εσείς σκόνη, πως την σπάζετε; είναι πολύ σκληρή. Ευχαριστώ.

άλλη Αγγελική είπε...

lefri, σε σκόνη τη χρησιμοποιώ. Ζήτησέ την με το όνομα "τσιμένι" σε μαγαζί με μπαχαρικά (π.χ. στην Ευριπίδου).

Pelefri είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

Ανώνυμος είπε...

εχω ακουσει πως η τριγωνελλα προκαλει ασχημη μυρωδια...εσεις που την εχετε δοκιμασει ειναι αληθεια????

άλλη Αγγελική είπε...

Ανώνυμε, η τριγωνέλλα μυρίζει λίγο σαν σέλινο. Δε νομίζω ότι είναι δυσάρεστη μυρουδιά, αλλά βέβαια είναι θέμα γούστου.
Απ΄την άλλη ίσως έχεις ακούσει ότι ο παστουρμάς μυρίζει άσχημα (ή ο ιδρώτας όσων έχουν φάει παστουρμά), αλλά αυτό νομίζω ότι οφείλεται στο σκόρδο που περιέχει.

Μια δοκιμή θα σου λύσει την απορία! Φάε κάτι με τσιμένι και ρώτα τους δικούς σου αν τους βρομάς!
:-D

Ανώνυμος είπε...

γεια σας πηγα και γω και αγορασα τριγωνελλα χτες....οταν το ανοιξα το σακουλακι μου φανηκε καπως εντονη η μυρωδια της και δισταξα να την δοκιμασω...μην πας μετα να μιλησεις και να βρομας δεν λεει....εσεις που την εχετε δοκιμασει σας εχει προκαλεσει κανενα τετοιο θεμα?

άλλη Αγγελική είπε...

Ανώνυμε, δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με μυρουδιά απ΄το στόμα. Δες πάντως τι απάντησα και στον προηγούμενο ανώνυμο.