Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

26 Δεκ 2008

Κρέπες με σπανάκι


Με ξεσήκωσε η Κική με τις κρέπες της. Είχα πολλά χρόνια να φτιάξω, γιατί βαριέμαι φοβερά να περιμένω με τις ώρες πάνω απ΄το τηγάνι. Αν ανεβάσεις τη θερμοκρασία, πήζει ο χυλός πριν προλάβει να απλωθεί -δεν πα να περιφέρεις σαν παλαβή το τηγάνι δεξιά αριστερά, πέρα δώθε- και γίνεται ένα χοντρόπραμα, ενώ η κρέπα πρέπει να είναι σχεδόν τσιγαρόχαρτο. Αν την χαμηλώσεις, κάθεσαι ώωωρες και ώρες πάνω απ΄το τηγάνι χωρίς να κάνεις τίποτα ή πας να κάνεις κάτι άλλο και ξεχνιέσαι και τις καις... :-D

Προ ημερών ενώ έψαχνα στην αγορά για δώρα, το μάτι μου έπεσε σε μια συσκευή για κρέπες. Σκέφτηκα να τη χαρίσω στον εαυτό μου. Ε, λοιπόν, αποδείχτηκε θησαυρός! Το μόνο αρνητικό είναι ότι φτιάχνει μικρές κρέπες, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;;

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη συσκευή εν ώρα λειτουργίας. Οι κρέπες γίνονται αμέσως, χωρίς κόπο και χωρίς να λερώνουμε τηγάνι και πάγκο. Δεν χρειάζεται καν να αλείψουμε με βούτυρο (που και πολλές θερμίδες έχει και εξαιρετικά ανθυγιεινό είναι όταν καίγεται - και στην περίπτωση καίγεται). Βουτάμε απλώς τη ζεστή συσκευή (δεξιά) στο ειδικό μπωλ (κέντρο) με το χυλό. Την αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να ψηθεί. Αν θέλουμε τη γυρίζουμε, αν όχι, μπορεί να μείνει κι έτσι (εγώ τις γυρίζω). Στιβάζουμε (αριστερά). Μπορούμε και να καταψύξουμε τις κρέπες, τυλιγμένες σε λαδόκολα και μετά σε σακουλάκι, για να μην ξεραθούν.

Έτσι λοιπόν ξανάφτιαξα ένα αγαπημένο μου φαγητό, που είχα πολλά χρόνια να το φτιάξω : κρέπες με σπανάκι (είναι μια από τις ιδέες για κρέπες που αναφέρω στα σχόλια του άρθρου της Κικής).

Χρειαζόμαστε :

  • κρέπες, λίγη κρέμα γάλακτος, τυρί τριμμένο (εκτός γέμισης)

και για τη γέμιση:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 800 γρ σπανάκι κατεψυγμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 200 γρ τυρί ένταμ
  • 200 γρ γραβιέρα

Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι. Το αφήνουμε να σωταριστεί κι αυτό λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τα τυριά χοντροτριμμένα. Ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε κάθε κρέπα, βάζουμε στο ένα ημικύκλιο γέμιση και διπλώνουμε. Ξαναβάζουμε γέμιση στο ένα τεταρτοκύκλιο και ξαναδιπλώνουμε. Τοποθετούμε τα τεταρτοκύκλια σε πυρέξ, ώστε να μισοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ή τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολά και τις τοποθετούμε στο σκεύος τη μια δίπλα στην άλλη.

Ραντίζουμε με λίγη κρέμα γάλακτος (για να μη στεγνώσουν), σκορπίζουμε στην επιφάνεια τυρί τριμμένο και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λειώσει το τυρί (ή, αν θέλουμε, να ροδίσει - δεν το προτιμώ).

Σημείωση : Έφτιαξα το φαγητό πριν από μια εβδομάδα και το έβαλα στον καταψύκτη να περιμένει το χτεσινό τραπέζωμα. Όμως -όπως ίσως καταλάβατε- μέσα στο γενικό χαμό ξέχασα να το φωτογραφίσω! Περιττό να σας πω ότι άρεσε σ΄όλους πολύ, ακόμα και στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: