Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

13 Δεκ 2008

Κουνουπίδι σε μυρωδάτη σάλτσα




Δε νηστεύουμε με τους θρησκευτικούς κανόνες, αλλά προσπαθώ να τρώμε υγιεινά. Αυτό σημαίνει ότι τρώμε μάλλον σπάνια (αν συγκρίνω με τους φίλους και γνωστους) έξω (ή απ΄έξω), ότι αποφεύγω τα κεκορεσμένα λιπαρά, ότι βάζω στη διατροφή μας πολλά λαχανικά και σαλάτες, αρκετό ψάρι και σχετικά λίγο κρέας (λέμε τώρα!). Δεν είναι πάντα εύκολο να βρω τι θα φάμε, μια και οι γευστικοί μας κάλυκες είναι μάλλον απαιτητικοί...

Η συνταγή για κουνουπίδι γιαχνί που έδωσε η Κατερίνα εδώ , που την φτιάχνω λίγο διαφορετικά, βασικά χωρίς κανέλα (την προτιμώ απείρως χωρίς), μου θύμισε ότι είχα ψάξει και επινοήσει συνταγές, για να τρώμε συχνότερα κουνουπίδι (που θεωρείται εξαιρετικά υγιεινό) χωρίς να το βαριόμαστε.

Μια απ΄αυτές τις συνταγές (η καλύτερη μάλλον για τα γούστα μου) είναι η παρακάτω (είναι και νηστήσιμη, για όσους ενδιαφέρονται). Την έφτιαξα απόψε και για να φάμε κουνουπίδι, αλλά και -κυρίως- για να σας την παρουσιάσω "υπεύθυνα" (εννοώ με αναλογίες υλικών) . Να τι έκανα:

Χρησιμοποίησα :

  • περίπου 1 κιλό μπουκετάκια κουνουπιδιού (ζυγισμένα αφού αφαίρεσα τα κοτσάνια)
  • 1/4 φλυτζάνας λάδι (καλά -Βάλτε παραπάνω αν θέλετε - ίσως το παρακάνω με τα λίγα λιπαρά! Αλλά για το καλό σας το λέω! Να μην παχαίνετε!)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια
  • 1 κονσέρβα των 400 γρ. ντοματάκια κομμένα (*)
  • 1 Κ (κουταλιά σούπας) κύμινο σκόνη
  • 1 Κ κόλιαντρο σκόνη
  • 1 1/2 Κ κάρυ
  • 2 κ (κουταλάκια πολύ κοφτά) αλάτι
  • πιπέρι (μπόλικο - εσείς βάλτε κατά τα γούστα σας)
Η εκτέλεση κατά τα γνωστά: Σώταρα το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, πρόσθεσα τη ντομάτα και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και περίπου 200 γρ. νερό. Άφησα να βράσει σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, ανακατεύοντας 3-4 φορές (κανα μισάωρο). Ξεσκέπασα και άφησα να βράσει μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Μπορούμε να το φάμε με διάφορους τρόπους :

  • σκέτο
  • με ψωμί και τυρί φέτα (του πάει εξαιρετικά)
  • με γιαούρτι (πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός)
  • σαν σάλτσα με αρωματικό ρύζι (φωτογραφία) (απολύτως νηστήσιμο παρά τη νοστιμιά του!)
Καλή όρεξη!

(*) Update : όοοοχιιιι κονσέρβα!!! Βάζουν επίστρωση στο εσωτερικό μέρος από κάποιο βλαβερό υλικό για να μην οξειδώνεται το μέταλλο. Οπότε ή μη βάλετε ντομάτα καθόλου (δεν αλλάζει πολύ η γεύση - και σίγουρα όχι προς το χειρότερο) ή βάλτε, αν έχετε, βιολογική από γυάλινο μπουκάλι ή κατεψυγμένη δικής σας κατασκευής ή ... της μαμά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: