Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

17 Δεκ 2008

Πικάντικες ταϊλανδέζικες γαρίδες




Μετά τις noodles να μια συνταγή ακόμα για αυτούς που τους αρέσει η fish sauce (με την προϋπόθεση ότι τους αρέσει και η γεύση του φρέσκου κόλιαντρου).

Έχει ελάχιστα λιπαρά, αλλά περιέχει χοληστερίνη (όλα τα άτιμα τα θαλασσινά, δυστυχώς).

Προειδοποίηση : δεν είναι συνταγή για παιδιά ούτε για συντηρητικούς συζύγους που τρώνε μόνο ό,τι έφτιαχνε η μαμά τους ;-)


Για 2-3 άτομα

  • 400 γρ. μεγάλες ωμές καθαρισμένες γαρίδες

  • 2 Κ (κουταλιές σούπας) σάλτσα σόγιας

  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 1/2 K λάδι

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

  • 4 μίσχους κόλιαντρο φρέσκο (αν έχουν και ρίζα, ακόμα καλύτερα)

  • 3 πιπερίτσες καυτερές (εναλλακτικά 3 πρέζες αποξηραμένες)

  • 3 Κ χυμό lime (εναλλακτικά λεμονιού)

  • 3 Κ fish sauce

  • (η συνταγή λέει και 2 Κ ζάχαρη, αλλά το προτιμώ χωρίς)

  • Φύλλα πράσινης σαλάτας για το σερβίρισμα


Μαρινάρουμε τις γαρίδες στη σάλτσα σόγιας και στο πιπέρι για κανα μισάωρο.

Κόβουμε τα φύλλα του κόλιαντρου και τα κρατάμε για γαρνίρισμα. Τρίβουμε με το μαχαίρι τις ρίζες για να φύγει το εξωτερικό πιο σκουρόχρωμο στρώμα.

Χτυπάμε στο cutter τις ρίζες και τους μίσχους του κόλιαντρου με το σκόρδο, τις πιπερίτσες, το χυμό lime, τη ζάχαρη και τη fish sauce.

Ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε ελάχιστα (μέχρι ν΄αρχίσουν ν΄αλλάζουν χρώμα). Αμέσως προσθέτουμε και λίγη από τη μαρινάτα και αφαιρούμε από τη φωτιά (αν μείνουν παραπάνω οι γαρίδες, θα σκληρύνουν).


Απλώνουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, τοποθετούμε τις γαρίδες και περιχύνουμε με το μίγμα της fish sauce. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα κόλιαντρου ( βλέπετε πολλά στη φωτογραφία επειδή μας αρέσει πολύ ο κόλιαντρος).

Σερβίρουμε με ψωμί (για βούτες) ή ρύζι.

4 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εμένα που μου αρέσουν όλα τα άλλα, αλλά φρέσκο κολίαντρο δεν μπορώ να φάω με τίποτα??
Το βρήκα, θα σου δώσω και της μερίδας μου, εσένα που σου αρέσει και θα φάω τα υπόλοιπα;-)
Πάντως να σου πω την αλήθεια, τον φρέσκο κόλιαντρο τον χρησιμοποιώ πολύ σε πίτες και άλλα φαγητά. Και μας αρέσει πολύ, έχει έντονο και ιδιαίτερο άρωμα.
Αλλά "ωμό" βρε Αγγελικούλα μου, δεν μπορώ να τον φάω.
Γι αυτό σου λέω, βγάλε από το πιάτο μου τον κόλιαντρο και άσε μου όλα τα υπόλοιπα υπέροχα που ετοίμασες!!

άλλη Αγγελική είπε...

Δηλαδή τι να σου βάλω να φας, ρε ιδιότροπο;;; :-P

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ολα τα τρώω καλέ. Δεν είμαι ιδιότροπο χα χα χαααα!!!
Παίρνω τις γαρίδες, παίρνεις τους κόλιαντρους?? Ε?

άλλη Αγγελική είπε...

Αμέ! Αλλά να μου αφήσεις και καμιά γαριδούλα! :-D