Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

2 Ιαν 2010

δύο εξαιρετικά πιάτα με μανταρίνι - 1) χοιρινό με δαμάσκηνα και μανταρίνια


Αφού μου πέρασε η "μουγκαμάρα" των τελευταίων μηνών, πολύ θά ΄θελα να σχολιάσω αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Αλλά (παρ΄όλο που νομίζω - κι ελπίζω- ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο) τα γεγονότα ξεπερνούν κατά πολύ τη δυνατότητά μου να κάνω κριτική της προκοπής και προβλέψεις.

Οπότε ... το ρίχνω ξανά στη μαγειρική, που είχα απαρνηθεί κάμποσο καιρό τώρα. Άλλωστε "μού έκατσαν" ιδιαίτερα κάποια μαγειρέματα τις τελευταίες μέρες και πρέπει να ενημερώσω τα ξαδερφάκια μου :-)

Σήμερα χάζευα όλη μέρα. Βιβλία, παιχνίδια, τηλεφωνήματα για ευχές. Το βράδυ έπρεπε ξαφνικά ν΄αποφασίσω και να εκτελέσω ... τι;;; Έλα μου ντε!

Είχα ένα κομμάτι χοιρινό στο ψυγείο, αλλά δεν ήταν "ονοματισμένο". Ένα "ατύχημα" με αιθέριο έλαιο μανταρινιού σε συσκευή για αρωματισμό χώρου μου έδωσε την ιδέα : "χοιρινό με μανταρίνια και δαμάσκηνα".

Για 1 κιλό χοιρινό (σε ένα κομμάτι) χτύπησα ελαφρά (ώστε να μείνουν μικρά κομματάκια) στο cutter :
3 ολόκληρα μανταρίνια με το φλούδι τους (βιολογικά)
10 αποξηραμένα (και όχι κατάξερα!) δαμάσκηνα
80 γρ κουκουνάρι
2 κουταλιές σούπας μέλι

Έκανα μια μεγάλη σχισμή στο κρέας κι έβαλα το 1/3 από το παραπάνω μίγμα. Με 1/3 ακόμα κάλυψα το κρέας και το υπόλοιπο το ανακάτεψα με το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού (πάντα βιολογικού, όταν παίρνουμε το ξύσμα, αλλιώς τρώμε παραφίνη ή ποιος ξέρει τι άλλο) (θα προτιμούσα μανταρίνι, αλλά δεν είχα περισσότερα από 3), ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο και το έριξα στις πατάτες που είχα τοποθετήσει γύρω από το κρέας. Έψησα σκεπασμένο για λίγη ώρα και μετά ξεσκέπαστο. Το αποτέλεσμα ΥΠΕΡΟΧΟ.

Αλλά (υπ΄όψη για την επόμενη φορά) :
Φαντάζομαι ότι θα ήταν καλύτερα να χτυπηθεί στο cutter μόνο το μανταρίνι με το μέλι, τα μισά κουκουνάρια και 4-5 δαμάσκηνα. Τα υπόλοιπα (ολόκληρα) δαμάσκηνα και κουκουνάρια να γεμίσουν (μαζί με λίγο από το μίγμα) τη σχισμή στο κρέας και το υπόλοιπο μίγμα να σκεπάσει το κρέας και να αρτύσει τις πατάτες.


Ενημέρωση

Οι παρακάτω φωτογραφίες από μια δοκιμή της συνταγής με ένα μεγάλο (450 γρ) χοιρινό φιλέτο και ολόκληρα δαμάσκηνα






10 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Ελα καμαρι μου, εδω η εξαδελφη σου απο Αμερικη! Καλως μας ξαναρθες. Καλη χρονια και υγεια! Το μανταρινι (μαντερινι χιωτικα, εχουν αλλαξει τα φωτα σε ολες τις λεξεις) ειναι το απολυτα αγαπημενο μου εσπεριδοειδες. Και το χοιρινο θελει το κατι τις το ζουμερο του οσονουπω. Το παντρεμα μου φαινεται ενδιαφερον. Φιλια!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία πολλές χαρές και δημιουργικότητα

άλλη Αγγελική είπε...

Δεσποινάριον,
επίσης πολλές ευχές και φιλιά σε όλους σας! Να το δοκιμάσεις το πάντρεμα, κοριτσάρα, και να μου πεις πώς σου φάνηκε! Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα, εξ ού και post μετά από τόσον καιρό.

Γαστεροπλήξ,
πολύ σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές και αντεύχομαι ό,τι επιθυμείς.

Maria B. είπε...

χρονια πολλά αγγελικούλα !!! εύχομαι ότι καλύτερο σε σενα και την οικογενειά σου !!!!

πολλά φιλια

άλλη Αγγελική είπε...

Επίσης, Μαράκι μου. Νά ΄στε καλά!

Nena είπε...

Καλύτερη Χρονιά Αγγελική και να περνάς όσο γίνεται πιο χαρούμενα. Ζητάω πολλά;
Σ έπιασε το δημιουργικό σου και πολύ γουστάρω τις μυρωδιές που μας έδωσες. Κοίτα, μη χάνεσαι. Δώσε κι άλλο. Το μπρόκολο ήταν τέλειο. Σε φιλώ πολύ.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλή χρονιά πεντανόστιμη και δημιουργική φιλεναδίτσα μου!!!
Τι όμορφο πιάτο δημιούργησες πάλι!!
Φιλάκια πολλά πολλά!

kiki είπε...

Πολύ με άρεσε η ιδέα του μανταρινακίου στο φαγητό!!!

άλλη Αγγελική είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές σας, κοριτσάκια μου! Αμήν! Και επίσης!

Νενίτσα, καλό είναι και το να χάνομαι κάπου-κάπου. Αλλάζουμε καθημερινότητα - κι ελπίζω έτσι να με επιθυμείτε ;-) Κι εγώ σε φιλώ πολύ!

Ελενάκι, παρ΄όλο που μαγειρεύεις υπέροχα, έτσι, γι αλλαγή, δοκίμασε τη "δημιουργία" :-D μου. Επίσης πολλά φιλάκια κι ευχές.

Κικόν, σού ΄χω κι άλλο! Ίσως το ανεβάσω κι απόψε. Ξέρεις, μοιραζόμαστε την αγάπη για μανταρίνι (εκτός απ΄αυτήν για τις ... τούμπες :-D)!
Δοκίμασα τα μανταρινομπαλάκια σου και ξετρελάθηκα! Τύλιξα μερικά σε κρυσταλλική ζάχαρη, άλλα σε κακάο και άλλα σε "χρωματιστή τρούφα". Όλα μμμμμ!!!

kiki είπε...

Χαχαχα! Και μονο στο ακουσμα τούμπες, γελάω!!! Έχουν στήσει ππαγοδρόμιο εδώ. Μάντεψε τι κάνω συχνά πυκνά: πάω και χαζεύω σούπες! Χαχαχα!