Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

25 Ιουν 2009

Ajo blanco με φασολάκια

Το ajo blaco (άσπρο σκόρδο) είναι μια τυπική ισπανική και πορτογαλέζικη κρύα σούπα.


Τα υλικά για 4 άτομα είναι :

500 ml ζωμός λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ ψίχα αμυγδάλου
2 Κ λάδι
2 Κ λευκό ξίδι
4 φέτες ψωμί
αλάτι και πιπέρι
και για γαρνίρισμα ρώγες σταφυλιού ή κύβοι πεπονιού

Η εκτέλεση πάναπλη : χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το σταφύλι και το πεπόνι βέβαια) στο cutter.


Δεν τήρησα τις αναλογίες, έβαλα κριθαρένια παξιμάδια μουσκεμένα σε νερό, καθόλου λάδι και αλεσμένο μίγμα αποξηραμένων λαχανικών. Στόλισα με πάπρικα, λίγο καγιέν και σχινόπρασο (2η φωτογραφία). Το αποτέλεσμα θαυμάσιο (αν και όχι κάτασπρο, λόγω παξιμαδιών). Θέλησα όμως να πειραματιστώ και γάρνιρα με (πολλά) φασολάκια πράσινα βρασμένα (σε αλατισμένο νερό μόνο). Το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο! (επάνω φωτογραφία)

4 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Ενδιαφέρουσα παραλλαγή.
Αυτό που κάνει για μένα την διαφορά στο ajo blanco είναι πάντως το σταφύλι (μοσχάτο κατά προτίμηση), γιατί απαλαίνει και γλυκαίνει την πολύ δυνατή γεύση του σκόρδου.
Την πρώτη φορά που το είχα φτιάξει για φίλους Έλληνες, δεν τους άρεσε καθόλου, είχαν την αίσθηση ότι έτρωγαν σκορδαλιά σε μορφή σούπας. Έτυχε ίσως η συγκεκριμένη παρέα, γιατί στην συνέχεια άλλοι το λάτρεψαν, ειδικά τις ζεστές βραδιές του Ιουλίου στην Αθήνα.
Θα δοκιμάσω την εκδοχή σου και θα σου πω εντυπώσεις.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τι έγινε?? Το ρίξαμε στα "σούπερ" μαγειρέματα???
Αυτό θα περιμένω να μου το φτιάξεις με τα χεράκια σου;-)
Ασχετο: Πάρε με τηλέφωνο όποτε μπορέσεις, έχω να σου πω νέα:)

άλλη Αγγελική είπε...

Juanita να σου πω την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει με σταφύλι. Καιρό ήθελα να φτιάξω ajo blanco, αλλά αποφεύγω το ωμό σκόρδο. Τώρα προέκυψε ... ανάποδα. Δηλαδή ξεκίνησα από το να φάω τα φασολάκια "αλλιώς" :-) Και μας άσεσαν πολύ! Μια δοκιμή αξίζει! (και περιμένω εντυπώσεις)

άλλη Αγγελική είπε...

Έλενα, γιατί με κοροϊδεύεις;;
:-ΡΡΡ
Θα σε πάρω αργότερα - τώρα μάλλον ρίχνεις ύπνους! :-DDD