Καμιά δεκαριά μέρες νωρίτερα δεν ήξερα πόσα άτομα θα έρθουν. Η πρόβλεψη ήταν 10 με 15. Άρχισα λοιπόν σιγά-σιγά να φτιάχνω σε μεγάλες ποσότητες εκείνους από τους μεζέδες μου που μπορούσαν να περιμένουν στην κατάψυξη, με την προοπτική, αν έρθουν λιγότερα άτομα, να φάμε κι εμείς απ΄αυτούς τις μέρες που τεμπελιάζω :) (όπερ και εγένετο βέβαια!)
Στον καταψύκτη μπήκαν τα γεμιστά ρολάκια που βλέπετε στη φωτογραφία, τα σπανακομαφινάκια της Λαμπρινής και μάφινς με λιαστή ντομάτα από συνταγή της Νένας . Την παραμονή της συγκέντρωσης έφτιαξα τυρομπαλάκια σε διάφορα χρώματα και την ίδια μέρα έβγαλα τους μεζέδες από την κατάψυξη κι έφτιαξα dip κόκκινης πιπεριάς-φέτας, ταχίνι και χούμους με καπνιστή πάπρικα (μια και δε βρήκα αβοκάντο -που είχα κατά νου- στο σωστό σημείο ωρίμανσης) κι έκοψα λαχανικά σε μπαστουνάκια. Μισή ώρα πριν σερβίρω έβαλα τα muffins και τα ρολάκια στο φούρνο στους 70 βαθμούς. Ενόσω άδειαζαν τα μπουκάλια της μπίρας, ψήθηκε και μια τεμπελομπουγάτσα.
Η συνταγή για γεμιστά ρολάκια κιμά είναι της θείας μου της Γωγούλας και μου θυμίζει τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Δεν τη φτιάχνω, γιατί θέλει τηγάνισμα (και δεν τηγανίζω σχεδόν ποτέ), αλλά τα είχα πεθυμήσει τώρα. Σκέφτηκα να τα δοκιμάσω ψητά, ραντισμένα με λίγο λάδι, αλλά δε θέλησα να διακινδυνέψω αυτή τη φορά. Θα γίνει κι αυτό το πείραμα κάποτε.
Για 20-25 κομμάτια χρειαζόμαστε :
κι ακόμα :
Τρίβουμε τα παξιμαδάκια στο cutter. Χτυπάμε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και τα αυγά (στο cutter πάλι - τι βολικό πράμα!) και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Κόβουμε το τυρί σε μπαστουνάκια. Βράζουμε τα λουκανικάκια και τα κόβουμε κατά μήκος ή κόβουμε το ζαμπόν σε λωρίδες. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με νερό για το πανάρισμα. Χτυπάμε (πάντα στο cutter) τα παξιμαδάκια, να σπάσουν σε κόκκους, αλλά να μη γίνουν σκόνη, και βάζουμε το τρίμμα σε πλατειά πιατέλα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από το μίγμα του κιμά, το ζυμώνουμε λίγο, το πλαταίνουμε, βάζουμε επάνω του από ένα κομμάτι τυρί και λουκανικάκι (η καλύτερη εκδοχή είναι να τυλίξουμε το τυρί σε λωρίδα από φέτα ζαμπόν) και το κλείνουμε, προσέχοντας να καλυφτεί καλά από τον κιμά η γέμιση. Συνεχίζουμε με τα επόμενα ρολάκια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Παίρνουμε ένα ρολάκι, το βουτάμε στο αυγό, το χαϊδεύουμε γύρω-γύρω να λειανθεί όμορφα, να φύγει το περιττό αυγό και να μείνει απλώς υγρό το ρολάκι και το απιθώνουμε στην πιατέλα με το τρίμμα. Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολάκι -μέχρι να υπάρχουν αρκετά στην πιατέλα. Τότε * και μόνο τότε ρολάρουμε ένα -ένα τα ρολάκια πάνω στη φρυγανιά, τινάζουμε όση φρυγανιά δεν έχει κολλήσει και βάζουμε τα ρολάκια στην άκρη.
Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι (να κολυμπούν, για να μη χαλάσει η φόρμα τους - αχ, η οικολογική μου συνείδηση μού ΄βαλε τις φωνές τώρα...) σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
* έχει σημασία αυτό, γιατί, αν βάζουμε αυγό και μετά φρυγανιά σε ένα-ένα ρολάκι, θα πανάρουμε υπερβολικά τα ρολάκια αλλά και ... τα χέρια μας, θα πάει πολλή φρυγανιά χαμένη και δε θα καλοσχηματιστούν τα ρολάκια μας
Ενημέρωση : Επειδή η οικολογική μου συνείδηση δε με άφηνε να ησυχάσω που σας προέτρεψα σε τηγάνισμα σε πολύ λάδι, δοκίμασα να τα φτιάξω ψητά - με και χωρίς πανάρισμα. Τα παναρισμένα τα ράντισα, τα σκέτα τα άλειψα ελαφρά με λίγο λάδι. Έγιναν πολύ νόστιμα και τα δυο. Η μόνη διαφορά από τα τηγανητά : πρέπει τα κομμάτια τυριού και ζαμπόν της γέμισης να είναι μικρότερα (θα έλεγα μάλιστα καλύτερα να είναι μόνο το τυρί σε κομμάτι και να τυλίγεται σε λωρίδα από φέτα ζαμπόν) και να κάνει έτσι ο κιμάς παχύτερο στρώμα, γιατί χωρίς την προστασία της γρήγορα σχηματιζόμενης με το τηγάνισμα κρούστας πανάδας, ανοίγουν.
Κι αν επιμένετε να τηγανίσετε, κοιτάξτε εδώ!
9 σχόλια:
Ούτε εγώ τηγανίζω αλλά τα ζήλεψα τα άτιμα. Θα φάμε καλά αυτή την εβδομάδα :))
Έτσι φαίνεται, Εliτσα -θα καλοφάμε !
Ήταν πραγματικά πολύ νόστιμα, τα ατιμούτσικα!
Πρόβλημα δεν έχω με το τηγάνι όπως ξέρεις, οπότε θα τα δοκιμάσω,:)
Εγώ πάλι φτιάχνω ολόκληρο ρολό κιμά με τυριά ζαμπόν μανιτάρια, αλλά η ιδέα των ατομικών ρολακίων πολύ μου άρεσε!
Ημαρτον παναϊτσα μου. Τυχερος ο αντρας που σε πηρε κοκωνα μου. Μεζεκλικι θελει ο παλιοχειμωνας. Φιλια!
Τα πλεονεκτήματα των μικρών ρολακίων, ντίαρ Έλενα, είναι ότι τρώγονται και χωρίς πιάτο-πηρούνι, μπορείς να τα καταψύξεις και ν΄αποψύχεις όσα θέλεις όποτε θέλεις, έχεις τη νοστιμιά του παναρίσματος (και μάλιστα σε κάθε μπουκιά). Λοιπόν, τι περιμένεις; Φόρα τη μπροστέλα κι ανασκουμπώσου! :-Ρ
Δεσποινάριον, κορτσούδι μ΄, δεδομένου του ... σωματότυπού μας με σχεδόν πάντα διαιτητικό φαγητό, άμα του μαγείρευα τέτοια του καλού μου, φαντάζεσαι πώς θα ήμαστε;;
Μεζεκλίκι σε κρεατικό ο παλιοχειμώνας, σε θαλασσινό το καλοκαίρι... :-D (πάντως προτιμώ το καλοκαίρι - από κάθε άποψη).
Θεααααααααααααααααααά!!!! Ούτε εγώ τηγανίζω και πρέπει να τα δοκιμάσουμε ψητά!!!
Συνονοματούλι, πάντα τέτοια! Με παρεούλα, με αθλητικά, με φαγάκια, με μπυρίτσα!!!!!!!!!! Μπράβο!
Εσύ που τα έχεις φάει τηγανιτά δεν θα ευχαριστηθείς τα ψητά... Εμείς όμως, που επίσης αποφεύγουμε το τηγάνι, και δεν ξέρουμε τι χάνουμε, να δεις χαρές που θα κάνουμε!
Πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο, Αγγελικούλα, και δε θα τα ευχαριστηθώ τα ψητά!
Κι όμως! Κι όμως!
Θαύμα και τα ψητά, Αγγελικούλι! (και δεν το περίμενα!)
Δημοσίευση σχολίου