Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

5 Φεβ 2009

Μπακαλάος στο γάλα




Ο μπακαλάος είναι το αγαπημένο φαγητό των Πορτογάλων. Στα σούπερ μάρκετ τους φιγουράρουν 5 διαφορετικά είδη! Τον παρασκευάζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - ένας που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι ο παρακάτω :

  • 4 μερίδες μπακαλάο ξαλμυρισμένο (πολλές αλλαγές νερού σε 24 ώρες)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια σε φέτες πάχους 2-3 mm, χωρισμένες με το χέρι σε ροδέλες

  • 8-10 μέτριες πατάτες σε ροδέλες ίδιου πάχους με τα κρεμμύδια

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα, λίγο πιπέρι καγιέν

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

  • 1/4 λίτρου γάλα

  • 4 κουταλιές σούπας λάδι

Βάζουμε σε πυρέξ τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, πασπαλίζουμε με το πιπέρι και την πάπρικα, ραντίζουμε με το λάδι κι ανατατεύουμε καλά, να πάνε όλα τα υλικά παντού (δεν βάζουμε αλάτι γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός ακόμα και μετά το ξαλμύρισμα). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.

Βγάζουμε τις μισές πατάτες, βάζουμε το μπακαλάο πάνω στις υπόλοιπες και αποπάνω τις πατάτες που είχαμε αφαιρέσει. Ρίχνουμε και το γάλα και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί και να ροδίσει η επιφάνεια.

Πολύ απλό στην εκτέλεση, αλλά τα υλικά συνδυάζονται θαυμάσια.


Στη φωτογραφία : εκτέλεση της ίδιας συνταγής (πρόσθεσα αλάτι,μια πρέζα κύμινο και σχινόπρασο) με κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλάου. Εξαιρετικό επίσης, αλλά με ξερό μπακαλάο είναι το κάτι άλλο!

4 σχόλια:

kiki είπε...

Πρέπει να γλυκαίνει με το γάλα ο μπακαλάς ε Ανζελίκ;

άλλη Αγγελική είπε...

Λούκουμος ;-) γίνεται, συμπατριώτισσα και συνονόματη! :-)

Αγγελικη Ν είπε...

Συνονοματούλι πολύ ωραία τα φαγάκια σου!
Το ένα καλύτερο από το άλλο!

Λες να έχουν εδώ μπακαλιάρο παστό? Για να ψάξω...

άλλη Αγγελική είπε...

Ψάξ΄το! Ψάξ΄το Αγγελικούλι, γιατί η συνταγούλα είναι μμμμμ...
:-)