Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

29 Ιουν 2009

Το θάρρος της γνώμης της

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Highlights :

«Σάτιρα κάνουμε όταν σατιρίζουμε καταστάσεις και όχι φυσικά ή πνευματικά ελαττώματα συνανθρώπων μας!»

«Μα στα ναρκωτικά, δεν φταίνε μόνο οι εξαρτημένοι ναρκομανείς, φταίνε και αυτοί που τους τα δίνουν!»

26 Ιουν 2009

το χάλι μας το μαύρο

Και νομίζαμε ότι έχουμε ενημέρωση!

Δείτε και τα σχόλια!

25 Ιουν 2009

Ajo blanco με φασολάκια

Το ajo blaco (άσπρο σκόρδο) είναι μια τυπική ισπανική και πορτογαλέζικη κρύα σούπα.


Τα υλικά για 4 άτομα είναι :

500 ml ζωμός λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ ψίχα αμυγδάλου
2 Κ λάδι
2 Κ λευκό ξίδι
4 φέτες ψωμί
αλάτι και πιπέρι
και για γαρνίρισμα ρώγες σταφυλιού ή κύβοι πεπονιού

Η εκτέλεση πάναπλη : χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το σταφύλι και το πεπόνι βέβαια) στο cutter.


Δεν τήρησα τις αναλογίες, έβαλα κριθαρένια παξιμάδια μουσκεμένα σε νερό, καθόλου λάδι και αλεσμένο μίγμα αποξηραμένων λαχανικών. Στόλισα με πάπρικα, λίγο καγιέν και σχινόπρασο (2η φωτογραφία). Το αποτέλεσμα θαυμάσιο (αν και όχι κάτασπρο, λόγω παξιμαδιών). Θέλησα όμως να πειραματιστώ και γάρνιρα με (πολλά) φασολάκια πράσινα βρασμένα (σε αλατισμένο νερό μόνο). Το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο! (επάνω φωτογραφία)

22 Ιουν 2009

One Lovely Blog Award

Aχχχχ, Ρενάκι, τι μου κάνεις!!!

Η Ρένα λοιπόν από το Η4L , αγαπητοί αναγνώστες μου, που μετριέστε στα δάχτυλα του ενός χεριού, μου έστειλε ένα βραβείο αξιαγάπητου blog. Θεωρώ την κίνησή της πολύ γλυκιά και την ευχαριστώ πολύ, αλλά...

1) Θεωρώ ότι (στην περίπτωσή μου) επέλεξε με βάση τη συμπάθεια προς το άτομό μου (να το κρύψωμεν, άλλωστε, ότι -ενίοτε- είμαι συμπαθητικό άτομο;
:-P ) και όχι προς το blog μου - που δεν περιέχει και τίποτα ιδιαίτερα συμπαθητικό εδώ που τα λέμε.

2) Αν αποδεχτώ το βραβείο, θα πρέπει -σύμφωνα με τον δεύτερο όρο- δηλαδή να το απονείμω σε 15 αξιαγάπητα blogs, να βρεθώ σε φοβερό δίλημμα... Α ΠΑ ΠΑ!!!

Οπότε (ε, ναι! Θα το κάνω!) δεν αποδέχομαι το βραβείο.

Ρένα, γλυκιά μου, σ΄ευχαριστώ πολύ πάντως και πολύ εκτιμώ αυτή την κίνησή σου

:-)

15 Ιουν 2009

Λουκάνικο, φασολάκια και πατάτες

Το πώς βρέθηκε χωριάτικο λουκάνικο στο σπίτι, ενώ σχεδόν δεν το βάζω στο στόμα μου, είναι μια ιστορία (η Μάγια κάτι ξέρει γι αυτό ;-). Πάντως βρέθηκα με το λουκάνικο στα χέρια και δεν ήξερα τι να το κάνω...
:-P
Σκέφτηκα ότι το καλύτερο είναι να το ψήσω στα κάρβουνα. Αλλά καμία όρεξη δεν είχα να βάλω φωτιά (χώρια που μου φαίνεται βαρύ έτσι). Η επόμενη ιδέα ήταν σπετζοφάι, αλλά εδώ και καιρό δεν τρελαίνομαι για σάλτσα ντομάτας (κι αυτή βαριά μου πέφτει). Μου ήρθε τέλος μια άλλη ιδέα :

Έκοψα το λουκάνικο σε κομμάτια-μπουκιές και το έβαλα με λίγο νερό σε κατσαρόλα. Αφού έβρασε κανα τέταρτο πρόσθεσα ολόκληρες (μικρές κατά το δυνατόν) πατάτες και φασολάκια φρέσκα (δυστυχώς δεν είχα αρκετά). Τα άφησα σκεπασμένα να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα φασολάκια και να εξατμιστεί το νερό. Και ιδού μια χαρά φαγητάκι (παχυντικό μεν, αλλά πολύ ελαφρύτερο κι από σπετζοφάι κι από λουκάνικο στη σχάρα).

13 Ιουν 2009

Αρωματικό κοτόπουλο με cashews



Καιρό έχω να γράψω κάποια συνταγή ή να επισκεφτώ μαγειρικές σελίδες. Και δε φταίει μόνο το ότι ήμουν καιρό εκτός έδρας - ούτε οι άλλες ασχολίες. Ομολογώ ότι βαριέμαι να γράφω και ξεχνάω να φωτογραφίζω. Ο φίλος μου ο Μιχάλης όμως (που βρέθηκε στα μέρη μου και είπα να τον περιποιηθώ) ήθελε αυτή τη συνταγή. Μια και την έγραψα γι αυτόν, λοιπόν, την "ανεβάζω" κι εδώ. Οι φωτογραφίες βγήκαν την επόμενη μέρα, οπότε βλέπετε το περίσσευμα και μάλιστα ντεφορμαρισμένο και χωρίς γαρνιτούρα - μια ιδέα όμως την παίρνετε. H συνταγή είναι για 3 άτομα.

Η σάλτσα

- 2 με 3 Κ(ουταλιές σούπας) αραχιδέλαιο (ή άλλο λάδι)
- ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες σε λεπτές ροδελίτσες (χωρίς τα σπόρια)
- 4 έως 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 Κ fish-sauce*
- το ξύσμα ενός λεμονιού και 1 Κ χυμό (για όσους δεν έχουν 1 Κ πάστα tamarind)
- 2 Κ σκούρα ζάχαρη (και άσπρη κάνει βέβαια)

Σωτάρουμε τις πιπερίτσες και μόλις αρχίζουν να μαραίνονται προσθέτουμε το κρεμύδι και το σκόρδο. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό (μη γίνει καραμέλα!)

Το κοτόπουλο

- 2 έως 3 Κ λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λετά φετάκια
- 375 γρ στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια
- 2 Κ fish sauce
- 2 Κ νερό
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 καυτερή πιπερίτσα σε ροδέλες
- 10 φύλλα ταϊλανδέζικου βασιλικού**
- 4 λεμονόφυλλα καφίρ* σε λεπτές λωρίδες (αν δεν βρείτε, βάλτε ξύσμα ενός λεμονιού)
- 125 γρ cashews
- 2 Κ από τη σάλτσα
και μερικά φύλλα βασιλικού και λίγες ροδέλες από πιπερίτσες για γαρνίρισμα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή wok και σωτάρουμε το κοτόπουλο, το σκόρδο και τα cashews γυρίζοντάς τα συχνά. Μόλις ροδίσουν καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε καναδυό λεπτά ακόμα ανακατεύοντας.

Γαρνίρουμε με βασιλικό και πιπερίτσες και σερβίρουμε με αρωματικό ρύζι ή basmati και τη σάλτσα.




* Ταϊλανδέζικα προϊόντα μπορείτε να βρείτε στο Salamat, Κορινθίας 24 στους Αμπελόκηπους, τηλ. 210-7796766, όπως μας είχε πληροφορήσει η Χουανίτα. Κάθε Πέμπτη παραλαμβάνουν φρέσκα αρωματικά, αλλά λίγες ώρες μετά μπορεί κάποια απ΄αυτά να έχουν εξαντληθεί!

Ειδικά fish sauce μπορείτε να βρείτε και σε μεγάλα super market.

** Υπάρχουν 2 είδη ταϊλανδέζικου βασιλικού. Χρησιμοποιώ αυτόν που έχει κοκκινωπό μίσχο. Πάντως και με κοινό πλατύφυλλο βασιλικό πολύ ωραίο γίνεται το φαγητό.